Aceasta tema este prezentata pe larg intr-un articol postat pe blog dar punctam aici ideile esentiale
In magazinele VITAL puteti beneficia de pliante precum si consultanta gratuita cu privire la cresterea pasarilor.
Depinde de cat atentie esti dispus sa acorzi cresterii lor.
In magazinele VITAL va puteti inscrie la pui zburati deoarece avem colaboratori care cresc si apoi vand astfel de pui.
Spus foarte simplist, suna cam asa: daca doresti carne, creste pui de carne! Daca doresti oua, creste puicute de oua! Daca doresti gaini pe care sa le pastrezi in curte mai multe luni, atat pentru carne cat si pentru oua, creste o rasa mixta oua-carne!
In magazinele VITAL va asiguram de calitatea cea mai buna din Romania atat in ce priveste hibrizii de pui cat si furajele acestora. De asemenea, gasiti instructiuni de crestere pentru fiecare tip de pui de gaina.
Ce este mai indicat sa cresc: pui de gaina sau pui de curca ?
Probabil, cel mai indicat este sa cresteti si o categorie si cealalta. Fiecare categorie are calitatile ei.
Puii de gaina se cresc mai usor si se sacrifica mai repede.
Puii de curca necesita mai multa grija, furajele sunt mai scumpe, perioada de crestere este mai lunga dar si satisfactiile sunt mai mari. Carnea de curca are calitati superioare celei de gaina.
Pentru detalii, citeste articolul despre furajarea curcilor precum sic el cu privire la furajele naturale.
Pe scurt. Atunci cand curcile consuma un furaj granulat VITAL, ele au un ritm de crestere ridicat si un consum specific mic. Daca le trecem prea devreme pe furajarea cu cereale, cresterea se va incetini si vor consuma ineficient. Cel mai recomandabil este sa furajati curcile cu granule VITAL specific varstei pana cu 2-3 saptamani inainte de a le sacrifica (cel putin dupa varsta de 3 luni). In aceste ultime 2-3 saptamani sa poate face o trecere treptata catre furajarea cu cereale (pe parcursul a 5-7 zile) si astfel se face o "finisare" adica se imbunatateste culoarea si gustul carnii.
Explicatia sta in spatiul in care sunt crescute. Atunci cand sunt mici, puii de curca beneficiaza de ingrijire atenta intr-un spatiu inchis, izolat. Cand au trecut de 3 saptamani, daca afara clima permite, majoritatea gospodarilor scot curcile in aer liber pentru a beneficia de miscare si de natura in general. In aceasta situatie apar riscurile principale de imbolnavire: paraziti, bacterii si virusuri care sunt plimbate cu ajutorul vantului de la o gospodarie la alta. Exista tratamente pentru a preveni pentru astfel de situatii. In magazinele VITAL puteti cere pliante referitor la bolile curcilor sau le puteti citi aici.