0
lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

De ce furajele ieftine sunt de fapt scumpe?

ESTE NORMAL SA-TI DORESTI PRET MIC
Parcurgem impreuna momente cu greutati financiare, la nivel de familie sau la nivel de firma. Vrand-nevrand suntem nevoiti sa fim foarte atenti la pretul cu care cumparam un produs.

CAT TREBUIE SA COSTE UN PRODUS ?
Pretul unui produs trebuie sa reflecte cu adevarat valoarea lui calitativa. Nu ne asteptam ca un Mercedes sa coste cat un Logan dar nici un Logan sa coste cat un Mercedes. Este normal ca Mercedesul sa fie mai scump iar Loganul mai ieftin.

UNEORI PRETUL REDUS DERUTEAZA
Suntem adeseori dezamagiti si uneori revoltati pentru costul mare al unui produs care s-a dovedit a fi de fapt foarte slab calitativ. Nu suntem deranjati atunci cand, de exemplu, cumparam un produs cu pretul de 2 lei si s-a dovedit ca, de fapt, de 2 lei a tinut sau de 2 lei a produs. Oarecum, ne asteptam. Ne deranjeaza, in schimb, atunci cand cumparam un produs pe care platim 5 lei, ni se spune ca are calitatea produselor care in mod normal costa 7 lei si, de fapt el se dovedeste a fi de 2 lei. Ipotetica reducere de la 7 la 5 lei a fost de fapt o pacaleala pentru ca produsul era de 2 lei.

"SUNT PREA SARAC SA CUMPAR CEVA IEFTIN"
Chiar daca suna paradoxal, expresia este corecta pentru ca de cele mai multe ori produsele ieftine sunt slabe calitativ. Prin urmare, au o durata de folosinta mica si, in functie de situatie, fie consuma bani suplimentari pe reparatii fie trebuie sa cumperi alt prdus. In final a costat mai mult.

LA FURAJE, SITUATIA NU DIFERA PREA MULT Citeste mai departe pentru ca te invatam la ce sa fii atent cand cumperi un furaj.

CUM APRECIEZI CALITATEA UNUI FURAJ ?

1. DUPA VALORILE DE PE ETICHETA
Citind eticheta unui produs furajer iti faci o imagine aproximativa despre calitatea produsului respectiv.
De ce doar o imagine aproximativa?
In primul rand pentru ca sunt unele necunoscute care nu apar evidentiate pe eticheta.
In al doilea rand pentru ca legea permite anumite aproximari ale valorilor de pe eticheta. De exemplu, daca pe eticheta apare o valoare la Proteina bruta de 20% iar la analiza chimica rezulta o valoare de 18,5%, conform legii este in regula. Din pacate, unii producatori profita de acest lucru. Deci, citeste eticheta dar nu te baza doar pe ea ! Prezenta sau absenta unor elemente de pe reteta afisata pe eticheta (ex. faina de peste) da o anumita nota calitatii furajului respectiv. In Europa practic s-a eliminate faina de peste din furaje. La furajele VITAL fabricate in Ungaria, nu este prezenta faina de peste in niciuna din categoriile de furaje.

2. DUPA FIRMA PRODUCATOARE
Cu parere de rau trebuie sa admitem ca furajele produse in Ungaria s-au dovedit a fi superioare calitativ celor produse la fabrici romanesti. Ar exista unele explicatii dar nu intram acum in amanunte... Desi nu este o conditie suficienta pentru calitate totusi, un furaj produs in Ungaria iti ofera un plus de incredere.

3. DUPA AMBALAJ
Nu confundam marfa cu ambalajul dar exista o legatura intre cele doua. O firma care isi respecta blazonul nu-si permite ca la un furaj bun sa puna un ambalaj ieftin, doar pentru a economisi bani. Un ambalaj bun isi propune 2 lucruri:

  • Sa pastreze furajul in conditii optime;
  • Sa aiba un aspect placut care sa reflecte un produs de calitate.

4. DUPA RECOMANDARILE CELOR CARE L-AU FOLOSIT
Interesati-va despre furaj la oamenii care l-au folosit si care nu au interes sa te deruteze. Nu te baza pe ce spune personalul din magazin (decat daca ai capatat incredere in el) dar nici pe ce spune concurentul (acesta are tot interesul sa te dezinformeze). Cei mai de incredere sunt oamenii care au folosit furajul si la care poate ai posibilitatea sa vezi cum arata animalele (pasarile).

5. PRIN PROBARE
Este cea mai buna metoda de apreciere a calitatii unui furaj. Pentru aceasta este de recomandat sa se creasca doua loturi de pasari, in aceleasi conditii, la care difera doar furajul: cel pe care vrei sa-l testezi comparativ cu un alt furaj. Pe propria experienta poti trage cele mai bune concluzii.

CUM TREBUIE SA FIE UN FURAJ BUN ?

*Un furaj de o calitate buna este un FURAJ PERFORMANT. Iata ce inseamna acest lucru :

  • puiul de carne creste repede si are o carne gustoasa;
  • gaina de oua produce oua multe;
  • puiul de curca creste repede
  • la fel pucelul, porcul, iepurele etc.

Toate acestea trebuie sa aiba loc conform graficului de crestere al fiecarei rase sau hibrid.
Daca un pui de carne este genetic pregatit sa creasca la 2 kg in 6 saptamani iar cu furajul respectiv ajunge in 3 luni, acela nu este un furaj performant.
*Un furaj bun calitativ reprezinta cea mai importanta conditie pentru o SANATATE SOLIDA si o MORTALITATE REDUSA.
*De asemenea, in continuare vom arata de ce un furaj performant inseamna un FURAJ EFICIENT adica are un consum de furaj foarte mic per kg spor crestere.

CUM SE EXPRIMA UN FURAJ EFICIENT ?

Pretul unui furaj trebuie sa exprime valoarea corecta a acelui furaj.
Dintotdeauna se stie ca visul de a gasi produse ,,bune si ieftine” ramane doar un vis si ca de fapt asa ceva nu exista. Doar rareori, pentru promotii de scurta durata. Un produs foarte bun calitativ necesita costuri de fabricatie mult mai mari decat un produs slab calitativ prin urmare este absolut normal sa coste mai mult. Important este ca acest furaj bun calitativ este un furaj eficient adica duce la:

  • viteza mare de crestere
  • consum specific redus
  • mortalitate redusa
  • cost real de productie (de crestere) redus

PARADOXAL,
FURAJELE IEFTINE SUNT IN FINAL SCUMPE

Furajele slabe si ieftine nu sunt eficiente si in final duc la costuri de productie mari. Adica -UN FURAJ SLAB SI IEFTIN ESTE DE FAPT SCUMP ? - DA !
Sa urmarim comparativ rezultatele de mai jos.

CRITERIUFURAJ FOARTE BUN
Pret corect
FURAJ MODEST
Pret mic
Perioada de crestereScurtaLunga
Consum de furajRedusMare
Alte cheltuieliReduseMari
Stare de sanatateBunaSlaba
MortalitateRedusaMare

Newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul Vital Best Nutrition pentru a primi direct pe emailul dumneavoastră cele mai recente informații, sfaturi de nutriție animală și oferte exclusive. Fie că sunteți un mic crescător sau dețineți o afacere mai mare, informațiile noastre vă vor ghida spre cele mai bune practici în domeniu. Înscrieți-vă acum și începeți să beneficiați de toate avantajele oferite de expertiza Vital Best Nutrition!
HOBBY RURAL SRL, Str. Banatul 33 E, Timisoara, Timis
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram